Wat is organisch of biologisch katoen eigenlijk?

We hebben allemaal wel producten of kleding in de kast liggen die gemaakt zijn van katoen. Tegenwoordig, met het oog op duurzaamheid, wordt er veel focus gelegd op organisch of biologisch katoen. Maar wat is nou precies het verschil tussen organisch katoen en 'gewoon' katoen? Zie jij door de bomen ook het bos niet meer? Hieronder leggen we het verschil uit!

Katoen productie

Voor de productie van textiel is de katoenplant met stip op nummer 1 de meest gebruikte bron en nog steeds wordt de helft van alle kleding hiervan gemaakt. Er zijn dus enorme hoeveelheden katoen nodig in de wereld. Nu denk je vast: dat is toch super milieuvriendelijk, al die planten? Dat klopt helaas niet. Om katoenplanten goed te laten groeien, zijn erg veel pesticiden en kunstmest nodig. Zelfs bijna 20% van alle chemische bestrijdingsmiddelen worden hiervoor gebruikt!
Daarnaast is er veel water nodig voor de groei, wat veel verontreiniging in de grond veroorzaakt.

Organisch katoen

Omdat de productie van 'normaal' katoen zo belastend is voor het milieu, moest hier een alternatieve, duurzame oplossing voor komen. 
Organisch katoen wordt op een andere manier geproduceerd, zonder chemische bestrijdingsmiddelen en hierbij wordt de katoen met de hand geplukt.
Het klinkt natuurlijk erg mooi dat er geen chemische middelen meer gebruikt worden, dat is het ook zeker, maar voor boeren is dit helaas geen aantrekkelijke oplossing. Zonder chemische middelen gaat de groei van de katoenplanten een stuk langzamer. Er kan dus minder katoen worden geproduceerd in dezelfde tijd.
Daarnaast is de vraag naar biologisch katoen enorm toegenomen, waardoor er grote tekorten zijn. De prijs is daarom ook vaak hoger dan 'gewone' katoen.

Certificering

Bedrijven die op een duurzame manier katoen telen en produceren, kunnen zich aansluiten bij partijen als Better Cotton Initiative en kunnen keurmerken aanvragen, zoals OCS en GOTS. Deze keurmerken geven aan dat de aanvoer van het organische katoen zorgvuldig is gecontroleerd en vanaf de bron tot het eindproduct is gevolgd. 

Organisch katoen voor thuis

Biologisch katoen is niet alleen beter voor het milieu, het heeft zeker ook andere voordelen! De structuur is vaak zachter, het neemt beter vocht op en zit vaak net wat lekkerder dan 'gewoon' katoen. 
Daarnaast is voor baby's en kleine kinderen het risico op eczeem en allergieën een stuk minder bij organisch katoen. Hun immuunsysteem is nog niet volledig volgroeid en kunnen duurzaam katoen vaak beter verdragen. 

Wij houden ook van duurzame materialen! Veel van onze producten zijn gemaakt van organisch katoen, denk bijvoorbeeld aan onze babydekens, hydrofiele doeken en knuffels!

 

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voor het publiceren