Prentenboeken, wie is er niet mee opgegroeid? Als je zelf kleine kinderen hebt, dan zul je waarschijnlijk zelf ook aardig wat boeken in huis hebben. Of je ze nu zelf koopt of cadeau krijgt, (bijna) iedereen houdt van prentenboeken!
Maar wat is een prentenboek nou eigenlijk?
Een prentenboek is een kinderboek met tekst en mooie afbeeldingen, maar hier zijn regels aan verbonden. Het boek bestaat meestal uit 32 pagina's en het verhaal bestaat uit maximaal 1000-1500 woorden en heeft soms zelfs helemaal geen tekst, bijv De gele ballon.
Het verhaal bevat vaak een boodschap of er moet een probleem opgelost worden en daarbij loopt het verhaal doorgaans positief af.
Je ziet in prentenboeken vaak prachtige afbeeldingen die door de beste illustratoren zijn gemaakt. Ook deze hebben een functie, ze versterken het verhaal en zo blijft het het kind (en ouder) altijd geboeid het boek luisteren.
Een van de bekendste prentenboek illustratoren is Charlotte Dematons, bekend van o.a. het mooie sprookjesboek De gele ballon of Daar ben je.
De meeste prentenboeken zijn geschikt voor kinderen van 3-6 jaar oud. Zij zijn vaak in staat om een verhaal al echt te snappen. Ze worden door hun ouders voorgelezen en je kunt daarna nog met elkaar over het verhaal praten.
Nationale Voorleesdagen
Voorlezen is enorm belangrijk voor kinderen. Van peuters en kleuters die regelmatig worden voorgelezen, heeft bijna 70 procent voldoende woordenschat om een goede start te kunnen maken op school.
Om het voorlezen te stimuleren, wordt door de Stichting Lezen en CPNB in het begin van het nieuwe jaar de Nationale Voorleesdagen georganiseerd. Hiervoor wordt een prentenboek top 10 geselecteerd door jeugdbibliothecarissen, boekhandelaars en leerkrachten. Er wordt hierbij gelet op het verhaal en mooie illustraties, maar daarnaast kijkt de jury ook naar mogelijkheden voor spel en interactie met peuters.
Uit deze prentenboek top 10 wordt een prentenboek van het jaar gekozen, welke centraal staat bij de Nationale Voorleesdagen.