Magna-Tiles Magnetisch speelgoed

Blog is ge-update op 16-05-2024

Magnetisch speelgoed is helemaal hot! Maar waarom is dit speelgoed zo enorm populair?

De geschiedenis van magneten

We gaan even terug in de tijd: al in de 18e eeuw is de eerste kunstmagneet ontwikkeld en zijn 'we' erachter gekomen dat we er best leuke dingen mee kunnen doen! In de 20e eeuw werd het eerste speelgoed met magneten ontwikkeld; ik denk dat we allemaal de magnetische tekenborden van vroeger ons nog wel kunnen herinneren, ze zijn ook nu nog erg populair!

Magnetisch speelgoed

Inmiddels is er hartstikke leuk en educatief magnetisch speelgoed verkrijgbaar! Denk bijvoorbeeld aan de leuke magnetibooks van Janod, magnetische letters of cijfers die je op een bord kunt 'plakken', of houten speelgoed wat je door magneten in elkaar kan zetten en weer uit elkaar kunt halen, zoals de Play World serie van Micki.
Maar waar je dit jaar echt niet meer om heen kon, zijn de magnetische tegels (magnetic tiles)! Magnetische tegels zijn vrolijk gekleurde plastic tegeltjes die je met magneten aan elkaar kunt bevestigen. Je kunt zo de leukste bouwwerken maken, plat of driedimensionaal! 

Janod Magnetibook

De populariteit van Magna-Tiles

De populariteit van magnetisch speelgoed, zoals Magna-Tiles, is ook te danken aan het educatieve aspect. De tegels dragen bij aan het STEM-leren. STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. Het helpt kinderen hun kennis te ontwikkelen op het vlak van wetenschap, technologie en wiskunde en dit op een speelse manier. Onderzoeken, ontdekken en ontwerpen staat hierbij centraal en het wordt ook wel het leren van de toekomst genoemd.

Ook stimuleren de magnetische tegeltjes de cognitieve ontwikkeling van kinderen, omdat ze leren om geduld te hebben terwijl ze aan het bouwen zijn en ze moeten kritisch nadenken over hoe ze hun bouwwerk in elkaar gaan zetten.
Het is hartstikke leuk dat ze daarbij hun creativiteit ook stimuleren en hun verbeelding moeten gaan gebruiken. Ook de mooie kleurtjes die de tegels hebben hebben een doel. Behalve dat kinderen snel kennis maken met alle kleuren, kunnen ze ook makkelijker zien welke kleuren er ontstaan als de kleuren gecombineerd worden en als het licht erdoorheen schijnt geven ze een mooi effect!

Veel ouders zijn dan ook enorm enthousiast over het speelgoed en ook de kinderen kunnen er uren mee spelen! Een terechte speelgoedhit van nu dus!

Welke magnetische tegels zijn verkrijgbaar?

De meeste bekende merken zijn in Nederland waarschijnlijk wel Coblo, Connetix Tiles en Magna-Tiles.

Elk merk heeft zijn eigen kleuren en samengestelde sets, soms in leuke thema's, zoals de set Magna Tiles Metropolis van Magna-Tiles. Het leuke hieraan is dat je de sets kunt uitbreiden en ook leuk als cadeau kunt geven of vragen.

Kleine tip: de magnetische tegels zijn natuurlijk best kostbaar. Vraag ze voor een verjaardag van de kids aan de opa's en oma's. Zij willen vaak graag een mooi cadeau geven. 

 Magna-Tiles magnetisch speelgoed